Column | Een taboe??

Hoezo taboe??


Ik ben hier voor je. Altijd. Willen we dat niet allemaal graag horen? Dat is goed nieuws, want wij kunnen die stem zijn. Altijd.

Wat is het toch dat mensen zo afschrikt van het praten over donkere gedachten? Het lijkt of we dat niet durven. Terwijl het zo makkelijk zou zijn om massaal de Mental Held te spelen. Die ene persoon, die laat zien dat het altijd mogelijk is om te praten. Misschien is het omdat suïcide een besluit is dat genomen wordt op het meest kwetsbare moment in iemands leven. Een moment waarin hulp het hardst nodig is, maar vaak het minst beschikbaar lijkt.

Waarom rust er dan toch die dikke deken van schaamte op? Waarom dit taboe? De aantallen zijn schrijnend hoog; het is haast onmogelijk dat je er niet mee te maken hebt gehad in je omgeving.
Soms bekruipt me die vraag. Wat had ik meer kunnen doen? Ondanks dat ik weet dat ik alles heb gedaan wat in mijn macht lag. In mijn leven heb ik (te)veel met suïcide te maken gehad. Niet alleen in mijn eigen gedachten - ja, ook ik ben de mensen bij 113 gruwelijk dankbaar voor het luisteren naar mijn hulproepen, meerdere malen.

In de afgelopen jaren ben ik betrokken geweest bij verschillende casussen omtrent eergerelateerd geweld.
Drie jonge mensen overleefden dit niet. De druk was te groot.
De druk van het feit dat ze hun leven lang achterom zouden moeten kijken. Ze konden het niet aan.

Mijn lieve vriend vertelde zijn vader dat hij homoseksueel was. Zijn vader antwoordde met geweld en sloeg zijn zoon in elkaar.
Hij was homoseksueel. Was. Hij pleegde zelfmoord. De schaamte en de pijn werden hem teveel.
Hij had het gevoel nergens veilig te zijn.

Jonge mensen, vaak met een leven vol potentie, zien soms geen andere uitweg dan een einde te maken aan hun bestaan.
En wij? Wij kijken weg. We duiken achter een scherm en doen alsof het niet bestaat. Als je het hebt over doodsoorzaak nummer één onder jongvolwassenen, ja, dan ineens luisteren we wel.

Door open te zijn, door te praten, kunnen we levens redden.

Hoe kunnen we dit veranderen?

Door simpelweg een klein maar krachtig symbool te dragen: een pinnetje van de actie van MEIJT. "Tell Me About It…"
Deze pinnetjes zijn een uitnodiging, een teken dat jij er bent voor een gesprek, een luisterend oor. Een klein gebaar met een grote impact.
Bestel ze hier en laat ZIEN dat jij altijd bereid bent te luisteren.

*

 

Floor Brands


Columnist, directeur, initiatiefnemer van ZIEN.
Samen met vrouw en drie kinderen woont ze in het hoge noorden.
Na een aantal jaren voor een ander platform te hebben gewerkt, begon ze eind augustus met ZIEN en hoopt ze een stukje bewustwording te creëren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.