Column | Vrijheid van mening of vrijheid ontnomen

Iene miene mutten

 

De krantenkoppen over mensen die ontslagen zijn omdat ze hun mening uiten liegen er vaak niet om. Althans, dat wordt vaak gezegd. In werkelijkheid zit het toch een beetje anders. 

Zo werd TikTok influencer Aylin Fakili (25) in juli ontslagen bij FUNX Radio. Volgens Wierd Duk, een columnist van de Telegraaf, zou Aylin ontslagen zijn wegens haar nogal uitgesproken, conservatieve opvattingen.
Er volgde al snel een discussie tussen mij en een al even conservatieve vrouw via LinkedIn. Ik volgde haar omdat we vorig jaar allebei een lezing verzorgden bij een diversiteitsbijeenkomst. Zij vooral over racisme en ik vooral over seksuele oriëntatie en genderdiversiteit. We zaten erg op één lijn die avond. Haar uitlatingen over deze vrouw en haar weerstand tegen genderdiversiteit vond ik schokkend, waardoor ik deze discussie niet kon nalaten. 

Als een bedrijf staat voor diversiteit en inclusie dan moet je ook staan voor mensen met deze afwijkende overtuiging en moet je je als bedrijf hierin schikken. 
Althans dat vindt deze vrouw.
Ik kom op voor diversiteit en inclusie waar het mensen betreft die aangeboren niet gemiddeld zijn. Denk hierbij aan sekse (geboortegeslacht) en genderidentiteit (welk geslacht voelt men zich), huidskleur, seksuele gerichtheid (tot welk geslacht voelt men zich aangetrokken). Cultuur maakt hier in zekere mate ook onderdeel van uit. Immers, niemand kan er voor kiezen ergens geboren te worden. En niet te vergeten natuurlijk alle vormen van neurodiversiteit zoals ADHD en autisme.

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, de vraag is alleen of het altijd nodig is om je mening over wie iemand bij geboorte is, te ventileren en of je mensen niet enorm kwetst. We veroordelen mannen toch ook niet omdat ze man zijn? Waarom doen we dat dan wel als iemand een transvrouw is? Of non-binair? Wat heeft die mening voor meerwaarde? Je verandert iemands identiteit er niet mee en kwetst dus alleen maar.

*

Floor Brands


Columnist, hoofdredacteur, initiatiefnemer van ZIEN.
Samen met vrouw en drie kinderen woont ze in het hoge noorden.
Na een aantal jaren voor een ander platform te hebben gewerkt, begon ze eind augustus met ZIEN en hoopt ze een stukje bewustwording te creëren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.