Wereld Stotterdag
Stotteren
Diegene die die naam ooit heeft bedacht, zal dat waarschijnlijk vanachter een veel te duur notenhouten bureau hebben gedaan, zitten op een roodpluchen hoge bureaustoel.
Zelf ervaring met stotteren zal diegene waarschijnlijk niet hebben.
En dan ineens heb je het, en je laat je in het rode pluche zakken, laten we de aandoening waarbij mensen het meeste moeite hebben met de 'T' een naam geven die ze niet kunnen uitspreken.
Het zal ongetwijfeld goed bedoeld zijn, maar heel doordacht is het niet. Zoals wel vaker met dingen die vanachter een bureau, met roodpluchen stoel, worden bedacht.
Maar goed.
Ongeveer honderdzeventigduizend mensen in Nederland stotteren. Bij stotteren werken de hersenen, spieren en zenuwen niet helemaal lekker samen, waardoor er een verstoring in de spraak ontstaat.
Erfelijkheid speelt bij vijfentachtig procent van de stotterende mensen ook een rol.
Waarom ik dit schrijf is omdat het vandaag wereld stotterdag is waarbij aandacht wordt gevraagd hiervoor. Lees er alles over via het Stotterfonds
Bij ZIEN hebben we verschillende projecten om diversiteit te normaliseren. Ons verhalenproject voor basisschoolleerlingen Diverse schatten aan het einde van de regenboog, is daar een heel mooi voorbeeld van.
En deze verhalen zijn niet bedacht vanachter een duur bureau.
Zo is er een verhaal over kleur, cultuur, oriëntatie en natuurlijk ook een verhaal over stotteren, omdat stotteren het vaakst voorkomt bij kinderen in de basisschoolleeftijd.
Het verhaal van stotterende Simon Slak en Willem Wesp met ADHD luister je via Spotify of Podimo.
*
Reactie plaatsen
Reacties