Autisme

De auteur heft misverstanden over autisme op en schetst
met praktijkgevallen hoe een behandeling kan slagen
Tiende geactualiseerde druk van dit standaardwerk
Een persoon met autisme heeft het moeilijk om betekenissen te begrijpen achter de waarneming. Als je vraagt Wat is er aan de hand? kijkt hij wellicht verbaasd naar zijn hand. Als je hem liefdevol zoent en vraagt hoe dat voelt, antwoordt hij waarschijnlijk: Nat. Deze letterlijkheid weegt op heel zijn doen en laten: zijn communicatie, zijn sociaal gedrag, zijn begrip, zijn gevoel, zijn spel en zijn vrije tijd, kortom, op al die gebieden die ons leven zinvol maken.

Bestel het hier

 

 

Autisme

Oscar is een jongen met autisme. Autisme zorgt ervoor dat Oscar zich af en toe wat anders voelt dan andere kinderen. Door de opdrachten in dit boek alleen of met je vrienden, ouders of klasgenoten te maken, kom je meer te weten over autisme en hoe je met autisme kunt omgaan. Er zijn verschillende soorten autisme en je merkt het bij iedereen op een andere manier. Daarom stelt Oscar jou zijn vrienden voor, die ook autisme hebben. Zij vertellen jou hun verhaal. Zo leer je hoe je kinderen met autisme kunt helpen, maar vooral ook hoe kinderen met autisme jou kunnen helpen, want zij hebben superkrachten! Dit werkboek is bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Het extra werkmateriaal kun je downloaden, printen, knippen en zo vaak gebruiken als je maar wilt.

Bestel het hier

 

Autisme, vrouwen op het spectrum

Tot in de jaren tachtig werd autisme beschouwd als een aandoening die exclusief voorbehouden was aan jongens. Maar vrouwen met autisme zijn er, en zijn er altijd geweest. Met haar eigen autismediagnose als kader gaat Clara Törnvall terug in de tijd en bekijkt ze de geschiedenis met nieuwe ogen.

Bestel het hier

 

 

 

 

 

Autisme

De eerste editie van Autism: explainig the Enigma (1989) werd snel een klassieker omdat het boek voor het eerst een bevredigende beschrijving gaf van wat er gebeurt in het hoofd van een persoon met autisme. Uta Frith zag als sleutelgegevens voor een verklaring voor autisme: het gebrek aan vaardigheid om gedachten en gevoelens te (h)erkennen (‘theory of mind’), en het gebrek aan vaardigheid om stukken informatie te integreren tot coherente gehelen (‘centrale coherentie’). Frith toonde dat de problemen i.v.m. communicatie, sociale interactie en buigzaamheid zich vanuit dit beginpunt ontvouwen.

Bestel het hier

Mijn Autisme

Mijn naam is Fabienne, ik ben 44 jaar. Sinds oktober 2012 heb ik, na ruim 15 jaar hulpverlening en trajecten, eindelijk de officiële diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) gekregen. In de periode vóór 2012 had ik diagnoses als Borderline, Schizoïde persoonlijkheidsstoornis en Bipolaire stoornis in mijn dossier staan. De reden waarom ik mijn levensverhaal op papier zet is eigenlijk simpel, ik zie het als een verwerkingsproces maar ook als een bijdrage aan de maatschappij. Een bijdrage in de hoop dat mensen (h)erkenning, steun, moed en kracht uit mijn woorden kunnen halen, dat ze weten dat er meer mensen zijn die hun leven lang hebben geworsteld om zich staande te houden in een wereld die bestaat uit ongeschreven regels en wetten, waarden en normen en chaotische interacties. Tevens hoop ik dat de hulpverlening gebaat zal zijn bij mijn ervaringen, inzichten en eigen visie op autisme.
Bestel het hier

Dit is autisme

Gedrag van iemand met autisme is lang niet altijd te begrijpen. In dit boek wordt heel toegankelijk uitgelegd wat de oorzaak van dit gedrag is. Direct daaraan gekoppeld is beschreven hoe je ermee kunt omgaan. De kleurrijke afbeeldingen verhelderen de reis van informatie door het brein en de acht storingen die bij autisme de informatieverwerking belemmeren. Met dit boek heb je niet alleen inzicht in de oorzaak, maar ook een totaalaanpak in handen. De kracht van dit boek is de wisselwerking tussen twee autisme-experts.

Bestel het hier

Autisme gesprekskaarten

Deze kaartenset biedt inspiratie om (in een een-op-eensetting) op een prettige en persoonlijke manier met jongeren tussen de 10 en 16 jaar te praten over hun autisme. Inhoud 40 kaarten, onderverdeeld in de volgende categorieën: • Wat is autisme? • Omgaan met mijn autisme • Mijn kwaliteiten Op iedere kaart wordt een aspect van autisme kort toegelicht, met daarbij een of meerdere vragen. Tijdens het gesprek kan de jongere in een (te downloaden) werkboekje belangrijke bevindingen opschrijven, waardoor een soort ‘handleiding over mijzelf’ ontstaat.

Bestel het hier

Autisme ontrafelen

Martine Delfos presenteert een korte introductie over autisme. Het is vaak moeilijk om autisme te begrijpen. Een van de verwarrende factoren is het gebrek aan verschil maken tussen autisme en autistisch gedrag dat door omstandigheden kan worden veroorzaakt, zoals verwaarlozing of ernstige trauma's. Delfos introduceert de theorie van het Socioschema met de MAS1P (Mental Age Spectrum within 1 Person). De heldere beschrijving en het gebruik van vele voorbeelden maken het boek zeer leesbaar zonder grondige wetenschappelijk bodem te verliezen.

Bestel het hier

Het geheim van de ruimtelift

Het geheim van de ruimtelift vertelt het verhaal van Linus, een jongen met een passie voor computers en liften. De klasgenoten van Linus noemen hem Mr. Spock omdat hij overeenkomsten vertoont met het personage uit Star Trek: net als Mr. Spock analyseert hij de wereld rationeel en analytisch.
Linus is gefascineerd door allerlei details in zijn omgeving, maar heeft daar tegelijkertijd ook veel last van. Wat klasgenoten en andere mensen uit zijn omgeving doen en zeggen, is voor hem een groter geheim dan de werking van liften. Het liefst van al sluit hij zich af van al die verwarrende zaken. Onderzoek bij de psycholoog wijst uit dat Linus een autismespectrumstoornis heeft...

Bestel het hier

Pubergids Autisme

Hét handboek voor pubers en hun ouders, docenten en begeleiders.
Als puber ga je op zoek naar wie je bent en hoe je in de wereld staat. Als je autisme hebt, komt daar nog een vraag bij: wat hoort bij jou en wat hoort bij je autisme?
De puberteit is een goed moment om te leren hoe autisme je functioneren beïnvloedt: om zelfstandig te worden, zul je zelf oplossingen moeten vinden en je eigen stem moeten krijgen. Zo word je minder afhankelijk van je omgeving. En als je zelf weet wanneer je hulp nodig hebt, kun je daarom vragen - dat werkt beter dan je afsluiten.

Bestel het hier

Opvoeden en Autisme

Opvoeden kan een hele uitdaging zijn, zeker als je kind autisme heeft. Doe ik het wel goed? Hoe kan ik mijn kind helpen? In hoeverre moeten we ons leven aanpassen aan ons kind? Allemaal vragen die je als ouder bezig kunnen houden. Dit boek helpt je om stap voor stap stil te staan bij verschillende aspecten van opvoeden. Wat voel ik als ouder? Wat denk ik? Wat doe ik? Aan de hand van allerlei praktische vragen en oefeningen kan je hiermee verder aan de slag gaan.

Bestel het hier

Autisme verteld

Sommige auteurs in dit boek hanteren de term Neurotypicals (NT'ers); dat is de afkorting van neurologically typical, het syndroom waarmee ze ons, 'normale' mensen benoemen. Een aantal mensen met autisme maakten de oefening om ons te beschrijven, net zoals wij hen, in termen van een aantal kenmerken die alleen bij zogenaamd normale mensen voorkomen.

Bestel het hier

Autisme centraal

Wie leeft of werkt met mensen met autisme, komt elke dag wel stukjes tegen van de puzzel die autisme zo boeiend maakt. Sommige stukjes merken we op in onze samenwerking of begeleiding, andere in de manier waarop mensen met autisme in het leven staan. Vaak gaat het om dingen die mensen met autisme wel of niet doen. Om dingen die ze zeggen of ons op een andere manier duidelijk proberen te maken.

Bestel het hier

Oudergids Autisme

Nadat de diagnose autisme is gesteld, lopen ouders samen met hun kind tegen vele muren op. Caroline van der Velde legde zich daar niet bij neer en besloot zelf het heft in handen te nemen. Zij volgde een opleiding en specialiseerde zich in de denkwijze en het handelen van mensen met autisme, zodat ze niet meer als ondeskundige moeder kon worden weggewuifd. Samen met haar kind kon zij nu zijn levenspad uitstippelen.

Bestel het hier

Kleuters en autisme

Hoe komt het dat sommige situaties voor kleuters met autisme zo lastig zijn, hoe valt het moeilijke, vaak onvoorspelbare gedag van deze kinderen te verklaren, maar bovenal: hoe kun je als leerkracht ervoor zorgen dat je juist voor deze kinderen een veilige leeromgeving creëert? Met talloze voorbeelden uit de praktijk van alledag in een kleuterklas wordt de theorie met de praktijk verbonden en geeft dit boek veel handelingsadviezen voor de leerkracht die aansluiten bij de ontwikkelingsgebieden van kleuters, specifiek gericht op die van kleuters met autisme.

Bestel het hier

Autisme in het nest

Interviews over opgroeien met een vader of moeder met autisme 'Autisme in het nest' is een leerzaam boek met interviews over opgroeien in een gezin met een ouder met autisme. De invloed die dat kan hebben op het leven van kinderen, ook als ze allang het huis uit zijn, wordt op een indringende wijze duidelijk. Quotes: 'Van een niet-autistisch kind van een ouder met autisme mag je niet verwachten dat die zich in de leefwereld van de autistische ouder kan verplaatsen.' 'Mijn vader snapt nog steeds niet waarom ik anders denk dan hij. Hij snapt niet waarom ik niet hetzelfde redeneer als hem. Dat maakt communiceren heel moeilijk.'

Bestel het hier

Een gezin met autisme

Vier van je vijf kinderen hebben autisme
en je partner ook ...
Het zal je maar overkomen!
Het overkomt Joyce van Maaren. In de loop der jaren worden vier van haar vijf kinderen én haar man gediagnosticeerd met een autismespectrumstoornis. In Een gezin met autisme vertelt ze openhartig hoe haar leven elke keer weer op z’n kop komt te staan. En hoe het gezin telkens weer op zoek moet naar een nieuw evenwicht.

Bestel het hier

Autisme beter begrijpen

Dit boek geeft een unieke omschrijving van ASS (autismespectrumstoornis) door te benadrukken dat een autistisch brein anders is dan een neurotypisch brein, dat de verbindingen in de hersenen van een autist anders zijn, waardoor informatie niet op dezelfde manier verwerkt wordt. In de vorm van vragen en antwoorden krijgt u een verklaring van meer dan 50 begrippen die te maken hebben met de ontwikkeling van een autist. U krijgt praktische adviezen die op een nieuw begrip van ASS gebaseerd zijn en die steeds meer respons bij professionals vinden.

Bestel het hier

Autisme en probleemgedrag

Wat heeft probleemgedrag met autisme te maken? Eigenlijk niets: autisme maakt kinderen niet agressief of gevaarlijk. Veel vaker zijn kinderen met autisme zelfs slachtoffer van agressie dan dader. Geen kind met autisme kiest ervoor om probleemgedrag te stellen. Probleemgedrag is slechts de zichtbare buitenkant van de emotionele ontregeling die kinderen met autisme overvalt wanneer zintuiglijke prikkels, verwarrende informatie of beangstigende ervaringen hun verwerkingsmogelijkheden overstijgen.

Bestel het hier

Autisme en zelfvertrouwen

De bijzondere realiteit van mensen met autisme staat centraal in de SACCADE-methode, die erop gericht is om hen te helpen hun eigen identiteit en zelfvertrouwen op te bouwen. Ze leren zichzelf goed in te schatten en niet bang te zijn om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Zo ontwikkelen ze sociale vaardigheden, waardoor ze niet alleen zelfredzaam worden in het dagelijks leven, maar ook beter in groepen kunnen integreren.

Bestel het hier

Moederen met autisme

Dit is het succesvolle debuut van Sigrid Landman (1968).
Ze vertelt op haar eigen, openhartige manier hoe zij zich altijd anders heeft gevoeld. Na de geboorte van dochter Kim gaat het mis. De baby gooit haar gestructureerde leven volledig overhoop. Kim verandert van een lief, klein meisje in een peuter met vreselijke driftbuien. Na veel onderzoek wordt bij haar de diagnose klassiek autisme gesteld. Sigrid herkent de eenzaamheid uit haar eigen jeugd, laat zich onderzoeken en blijkt Asperger te hebben. Als ook vader Kees autisme blijkt te hebben lijkt de chaos compleet, maar het gezin krijgt hulp. Met humor, structuur, veel liefde en hun geloof vinden ze hun plek in deze hectische wereld.

Bestel het hier


Autisme de wanhoop voorbij

'Autisme is te genezen.'

Het is één van de meest opzienbarende conclusies in dit boek van homeopathisch arts Tinus Smits (1946-2010), die de laatste jaren van zijn leven heeft gewijd aan het ontwikkelen van de CEASE Therapie om autistische kinderen te genezen. En om achter de talloze oorzaken van autisme te komen.

Bestel het hier

 

 

Over autisme & communicatie

Bij mensen met een stoornis in het autismespectrum verloopt de communicatie niet altijd effectief. Zij missen het talent dat anderen wél hebben om te goochelen met symbolen. Soms kunnen zij symbolen wel benoemen, net als u de leestekens uit de titel benoemt. Maar net zoals bij de titel van dit boek blijft de boodschap, de betekenis achter de symbolen, een raadsel voor hen. Dit komt omdat kennis van symbolen of het "woordenboek" onvoldoende is om tot echte communicatie te komen. Spraak is nog geen taal. Dat weten de specialisten van de computerspraaktechnologie maar al te goed. Willen wij mensen met autisme helpen in één van de meest wezenlijke menselijke activiteiten, de communicatie, dan zal het niet volstaan hen uit te rusten met een bagage vol symbolen. We zullen hen moeten helpen in het complexe menselijke proces van het uitwisselen van betekenissen.

Bestel het hier

AutismeÂ… En nu?

Dit boek is in eerste instantie bedoeld voor jeugdigen en jongvolwassenen met een autismespectrumstoornis met een normaal of hoger IQ, en hun ouders. Het boek geeft inzichten en alledaagse handvatten met betrekking tot autistische en bijkomende problemen, zoals: een laag zelfbeeld, angst, gedragsproblemen en ADHD-kenmerkenÂ… Ieder hoofdstuk is opgesplitst in paragrafen voor ouders en voor jongeren.

Bestel het hier

Autisme? Samen sterker!

Dit boek is een herziene uitgave van ASS van dichtbij. Ouders van kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) hebben meestal een hele zoektocht achter de rug voordat zij eindelijk begrijpen waar het gedrag van hun kind vandaan komt. Het accepteren en leren omgaan met deze diagnose is een uitdaging. Daarbovenop krijgen deze gezinnen vaak te maken met onbegrip en onwetendheid van de buitenwereld met clichés en weerstand.

Bestel het hier


Autisme als contextblindheid

Waarom lijkt de maan aan de horizon zo groot?
Waarom is een boek soms ook een moordwapen?
Het antwoord op deze vragen: omdat we gevoelig zijn voor context. Niets van wat we waarnemen heeft een absolute of vaste betekenis. Tranen op iemands wang bijvoorbeeld kunnen verdriet betekenen, maar ook blijdschap, opluchting of gewoon een allergische reactie.
Bestel het hier


Autisme glASShelder uitgelegd

Van mensen met autisme wordt weleens gezegd dat ze in een eigen wereld leven die moeilijk te begrijpen is en waar je niet gemakkelijk tot kan doordringen. Traditioneel wordt dat 'eigen wereldje' afgebeeld als een glazen koepel. Maar klopt dit wel helemaal? Mensen met autisme leven wel degelijk in dezelfde wereld als ieder ander mens. Alleen registreert hun brein prikkels uit diezelfde wereld op een andere manier. En dat kan weleens voor verwarring zorgen in de communicatie en sociale interactie met anderen.

Bestel het hier

Autisme of taalontwikkelingsstoornis?

Er zit een kind… Het luistert niet, is niet geconcentreerd. Hoe komt het dat het niet oplet? Autisme of taalontwikkelingsstoornis? Dit boek vertelt 63 verhalen van herkenning. Over thuis en vrije tijd, en over school en werk. Over kinderen van 3 tot 23 jaar. Alle verhalen worden ondersteund door een illustratie en gaan vergezeld van een duidelijke uitleg met praktische tips. Wie meer wil weten over het hoe en waarom, komt met dit boek aan zijn trekken. Dit boek is bestemd voor iedereen die op de een of andere manier te maken heeft met autisme en/of een taalontwikkelingsstoornis.

Bestel het hier

Mijn leven met Autisme

Het boek vertelt het verhaal van Mayke Bloem en haar dagelijkse worsteling met Autisme.

 

Bestel het hier

Autisme en vorige levens

Er zijn sterke aanwijzingen voor een verband tussen autisme en vorige-levenstrauma's. Het onbewuste van elk mens lijkt een autistische deelpersoonlijkheid te bevatten. Soms verhuist deze naar het bewustzijn. Bij sommigen blijft hij daar permanent. Deze 'innerlijke autist' is gekoppeld aan ons overlevingsinstinct. In 'Autisme en Vorige Levens' wordt het fenomeen autisme benaderd vanuit de brede visie van de reïncarnatiepsychologie.

Bestel het hier

Alle katten hebben autisme

Alle katten hebben autisme geeft vol humor inzicht in de wereld van autisme. Aan de hand van prachtige kattenfoto’s en begripvolle beschrijvingen toont dit boek de uitdagingen en het plezier van het opvoeden van kinderen met autisme. Bovendien laat het op liefdevolle wijze de potentie van kinderen met autisme zien. Voor de zesde druk van de bestseller Alle katten hebben autisme is de tekst herzien en zijn gloednieuwe foto’s verzameld.

Bestel het hier

Zee van ruimte, leven met autisme

Hoe moet ik haar vertellen dat ik nog steeds niet precies weet hoe dat werkt? Meedoen. Hoe je mee moet doen met de gewone wereld. Merijntje krijgt op volwassen leeftijd te horen dat ze autisme heeft nadat ze op het randje van een burn-out zweeft. Ze heeft een eigen ontwerpbureau en is imago-adviseur, wil een goede moeder zijn, een goede partner, wil een gezellig gezin vormen en van betekenis zijn voor de samenleving, en o ja, ze wil haar vriendschappen onderhouden...

Bestel het hier

Verstandelijke beperking en autisme

Autisme maakt het leven van veel cliënten en hun opvoeders en begeleiders ingewikkeld, zeker als de stoornis gepaard gaat met een verstandelijke beperking. Wie moeite heeft met informatie verwerken en communiceren, wie over- of ondergevoelig is voor zintuiglijke indrukken, wie zich moeizaam of helemaal niet kan verplaatsen in de positie van andere mensen, heeft het nu eenmaal niet gemakkelijk.

Bestel het hier

Wat echt werkt bij kinderen met autisme

Wat echt werkt bij kinderen met autisme is een praktische gids waarin je ontdekt wat autisme precies is, wat de belangrijkste tien behoeften van deze kinderen zijn en hoe je ze daarin kunt ondersteunen. Het boek biedt concrete tools en eenvoudige strategieën aan, zodat je als (groot)ouder, leerkracht, therapeut of (bege)leider anders en beter kunt leren omgaan met deze kinderen. Als je de specifieke eigenschappen, mogelijkheden, beperkingen en behoeften van een kind met autisme beter leert kennen, zie je hun gedrag in een ander daglicht.

Bestel het hier

Gamen en autisme

Veel jongeren met autisme voelen zich aangetrokken tot technologie, computers en games. De wereld van nulletjes en eentjes is immers voorspelbaar en helder en technologie luistert in principe altijd naar jouw commando's. De sociale wereld is voor mensen met autisme veel complexer. Ouders en begeleiders maken zich vaak zorgen over die passie voor technologie en dan met name voor het gamen. Hoe ondersteun je een kind met autisme in het vinden van een balans tussen enerzijds de plezierige en veilige wereld van het gamen en anderzijds het oefenen van vaardigheden in de sociale wereld?

Bestel het hier

Leven met autisme

Mensen met autisme hebben veel moeite met alledaagse sociale contacten en alledaagse eisen die de wereld aan hen stelt.In deze nieuwe druk schetsen Martine Delfos en Marijke Gottmer wat autisme betekent voor de mensen zelf en hun omgeving. Voor het eerst wordt dit in kaart gebracht voor de verschillende levensfasen, tot en met de ouderdom.Deze herziening geeft nieuwe inzichten, met name de onderzoeken die aangeven dat er bij autisme niet sprake is van een defect maar van een vertraging.

Bestel het hier

Autisme anders bekijken

Er zijn net zo veel vormen van autisme als kleuren in het spectrum. Wat bij het ene kind ontspannend werkt, zorgt voor stress bij een ander kind. Autisme anders bekijken vraagt om verder te kijken dan een diagnose en het gedrag dat in eerste instantie te zien is. Elk kind is uniek en vraagt om een eigen benadering. Aan de hand van acht thema’s, die ook voorkomen op het Autismepaspoort®, beschrijft autismespecialist Suzanne Agterberg-Rouwhorst hoe je oorzaken van gedrag kunt herkennen en hoe je daar vervolgens mee kunt omgaan.

Bestel het hier

Een patiënt met autisme

Autisme verschilt van alle andere stoornissen of aandoeningen bij de mens. Het is bovendien de meest lastige stoornis/aandoening om te begrijpen en te begeleiden, want bij autisme is er namelijk sprake van een verzameling van verschillende mentale leeftijden binnen één persoon. Het is een stoornis van het menselijk zijn. Het raakt de mens in zijn fundament: de sociale interactie. 

Bestel het hier

Over pubers met autisme

De puberteit: je lichaam verandert zienderogen, de hormonen gieren door je lijf, je ouders zijn stiekem nog wel leuk maar doen vaak ook erg vervelend, je zelfbeeld en zelfvertrouwen worden dagelijks op de proef gesteld, ... Een bijzondere periode waar je als jongere én als ouder van zo’n puberexemplaar mee geconfronteerd wordt. Wat dan als je als jongere ook autisme hebt en niet altijd even goed om kan met veranderingen, andere mensen meestal maar ingewikkeld vindt en als voor jou ook zonder die gekke puberteit erbij het leven vaak best verwarrend is?

Bestel het hier

Kind & Autisme

Autisme is een complexe stoornis. De beschikbare informatie is vaak ingewikkeld en onuitputtelijk.
De gang wordt vaak ingezet als strafmiddel, terwijl kinderen met autisme dat niet begrijpen. Opvoeding vraagt om veel geduld. De gang staat ook symbool voor een tussenfase in je leven. Hun ontwikkeling is gestagneerd en ze staan als het ware in de wacht. Gelukkig heeft elke gang deuren die nieuwe mogelijkheden en perspectief bieden. Kind en autisme is een boek voor ouders van kinderen met autisme.

Bestel het hier

Autisme in het gezin

Er bestaat niet zoiets als een kind met autisme. Kinderen met autisme groeien op in gezinnen en autisme raakt via het kind het hele gezin. Hulpverlening die enkel oog heeft voor het kind met autisme, schiet tekort: gedragsveranderingen van het kind met autisme houden geen stand als het gezin niet mee verandert. Sterker nog, omdat het gedrag van ouders, broers en zussen een krachtige invloed uitoefent op het functioneren en de ontwikkeling van het kind met autisme is het gezin een belangrijke motor voor verandering.

Bestel het hier

Autisme bij kinderen

Dit boek helpt professionals bij het in kaart brengen van de ondersteuningsbehoefte van een kind met (een vermoeden van) autisme, en zijn of haar gezin. Het beschrijft daarvoor de meest actuele kennis uit de wetenschap en de praktijk over (vroeg)herkenning, diagnostiek, behandeling en begeleiding. Het boek is daarmee een leidraad voor (aanstaande) kinderpsychiaters, gedragsdeskundigen, en andere behandelaars en begeleiders van kinderen met autisme.

Bestel het hier

Autisme in de klas

Wat is autisme? Hoe kan autisme zich uiten in de klas? Hoe kan ik als leraar hiermee omgaan zonder de andere leerlingen uit het oog te verliezen? Welke materialen kunnen mij hierbij helpen? Veel leerkrachten zitten met vragen rond wat het betekent om leerlingen met autisme in de klas te hebben. Ze vragen zich af hoe ze hiermee kunnen omgaan zonder de andere leerlingen te benadelen. Ze zijn vaak op zichzelf aangewezen en moeten zich een weg banen in de veelheid van informatie die over autisme beschikbaar is. 

Bestel het hier

Autisme in school

Met de komst van de Wet Passend onderwijs zullen kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) steeds vaker gebruik maken van het reguliere onderwijs. ASS-kinderen hebben extra zorg nodig; leerkrachten zien zich dan ook geplaatst voor een moeilijke maar zeer uitdagende taak.

Bestel het hier

Autisme en zintuiglijke problemen

Al jaren is bekend dat mensen met autisme zintuiglijke problemen hebben. Ze zijn vaak overgevoelig voor zintuiglijke prikkels of juist ondergevoelig, of allebei tegelijk. Mensen met een autismespectrumstoornis kunnen volledig in paniek raken van tl-verlichting of een hele lichte aanraking. Het kan ook zijn dat bepaalde geluiden volledig aan hen voorbij gaan. Iemand kan gestrest raken van een knisperend zilverpapiertje, maar het geluid van onweer niet opmerken. Deze hyper- en hyporesponsiviteit zijn inmiddels als officieel kenmerk van Autisme Spectrum Stoornis (ASS) opgenomen in het meest gebruikte diagnostische handboek, de DSM-5.

Bestel het hier

Zorguet Autisme Coaching

In dit boekje heeft Silvia bij het onderwerp "autisme" voor een luchtige aanpak gekozen. Behalve Autismecoach te zijn, heeft zij zelf ook een ASS diagnose. Daarnaast heeft ze ruime ervaring in het begeleiden van mensen met autisme, wat er voor zorgt dat ze als geen ander inzicht heeft in de problematiek waarmee iemand met autisme te maken krijgt. 

Bestel het hier

Anders kijken naar autisme

Met Anders kijken naar autisme biedt een uniek en positief alternatief voor het gangbare denken over autisme. Ruim 1% van de Nederlanders, zo’n 190.000 mensen, heeft een vorm van autisme. Ook Boogaard, bij wie Asperger vastgesteld werd, volgens de reguliere benadering een ‘stoornis’, al komt dat niet overeen met hoe zij zich voelt.

Bestel het hier