Artistiek leider en schrijver Ralph Remers en acteur Diego Best over de voorstelling ‘My Nights with Noah’ van Strike Me Pink Productions
Twee dagen voor de première heb ik in een café in Amsterdam afgesproken met artistiek leider en schrijver Ralph Remers en acteur Diego Best. Remers vertelt eerst iets over het ontstaan van zijn jonge Engelstalige theatergezelschap.
Tekst: Renske
Als professioneel acteur wilde hij naast spelen ook zelf verhalen schrijven. In zijn verhalen wil hij de focus leggen op het representeren van de queer thematiek. Een thema dat volgens Remers breder en structureler geZIEN moet worden. Daarom richt hij in 2020 Strike Me Pink Productions op.
Dit jonge gezelschap viel meteen op bij acteur Diego Best. Deze waardeert het enorm dat Strike Me Pink Productions queer verhalen op toneel brengt en bespreekbaar maakt bij het publiek. Best vertelt dat een groot deel van het theaterlandschap hetero-normatieve voorstellingen produceert, terwijl dat alleen geen representatie van de maatschappij is. Hij voelde zich dan ook zeer vereerd dat Remers hem vroeg voor de voorstelling ‘My Nights with Noah’.
Over deze voorstelling vertelt Ralph Remers, dat hij al een tijdje met het idee rondliep om één van zijn karakters uit een eerder geschreven verhaal nog verder uit te werken. Het karakter in kwestie betreft een man, beetje op zichzelf, die op latere leeftijd zijn vrouw verliest. Na dit verlies belandt hij in een innerlijke strijd met aan de ene kant zijn onderdrukte homoseksuele gevoelens en aan de andere kant de zoektocht naar de relatie tussen hem en zijn kinderen.
Geïnspireerd door de veel geprezen film Good Luck to You, Leo Grande (2022) maakt Remers een queer-bewerking in de vorm van de voorstelling My Nights with Noah.
My Nights with Noah vertelt het verhaal van de bijna gepensioneerde Engelse leraar Christopher Barlow (gespeeld door Barrie Stevens), die na de dood van zijn vrouw geconfronteerd wordt met zijn onderdrukte homoseksuele identiteit. Verlangend naar connectie, avontuur en intimiteit huurt hij een jonge sekswerker in, genaamd Noah Alexander (gespeeld door Diego Best).
Met thee en koffie kletsen we verder over de belangrijke thema’s in de voorstelling. Naast het homoseksuele thema ligt er ook een grote focus op het bespreekbaar maken van de behoefte naar verlangen en intimiteit.
Wat vind ik van mezelf? Wat mag ik van mezelf op seksueel gebied? Grote vragen die we in de huidige maatschappij goed verborgen houden, terwijl iedereen zich dit vast wel eens afvraagt. Hoe mooi zou het zijn als we geen schaamte voelen bij het verlangen naar intimiteit? Hoe mooi zou het zijn als we een punt bereiken waarin we onszelf en de ander hierin kunnen accepteren? Vanuit twee generaties, de oude man en de jonge sekswerker worden deze vragen besproken in de voorstelling.
Dat intimiteit belangrijk is in de voorstelling, benadrukt Best nog een keer in het gesprek. Hij beweert zelfs dat de intimiteit tussen de twee karakters de belangrijkste steunpilaren zijn die de voorstelling dragen. Waar Noah namelijk worstelt met de werking van de emotionele intimiteit, worstelt Christopher Barlow met fysieke intimiteit. De wederzijdse aantrekking tussen beide karakters helpt de mannen in het verkennen van hun eigen gevoelens. Om de intimiteit zo echt mogelijk te spelen, vertelt Best, dat hij ook buiten de repetities veel met acteur Barrie Stevens heeft afgesproken om elkaar beter te leren kennen.
Tot slot benoemt Best dat hij ‘het open staan voor de ander’ erg bewondert in zijn personage Noah, want als je open staat voor elkaar, zie je de ander en kun je gemakkelijker de verbinding aangaan. Een mooie boodschap om dit interview mee af te sluiten.
*
Benieuwd naar de voorstelling? My Nights with Noah wordt alleen dit weekend in totaal slechts vier keer gespeeld. Mis het dus niet en koop snel een kaartje voor een van de voorstellingen op donderdag 28 november (première), vrijdag 29 november, zaterdag 30 november of zondag 1 december in Het Amsterdams Theaterhuis in Amsterdam.
Cast: Barrie Stevens, Diego Best, Rodney Giano
Regie: Marcus Coenen
Bewerking: Ralph Remers
De voorstelling wordt in het Engels gesproken.
Reactie plaatsen
Reacties