Ik geloof er helemaal niks van.
Moeten we onze kinderen nog wel blootstellen aan religie? Wat is de meerwaarde?
Ik bedoel, als we deze vraag kunnen stellen als het gaat over gender en seksuele oriëntatie, lijkt het me wel zo fair om dit ook eens onder de loep te nemen.
De islam wordt publiekelijk veroordeeld, vooral door extreem rechtse groeperingen. En tegelijkertijd wordt het christendom zogenaamd geadoreerd. Terwijl, als het eenmaal Pinksteren is, we toch altijd weer even moeten googelen wat de eigenlijke betekenis ook alweer is. Iets met engeltjes?
Dus wat heeft het voor zin? Beter gooien we alle kerken en moskeeën plat en verbannen we alles wat ook maar met religie te maken heeft. Gelijk alle feestdagen op de schop. En als we dan toch bezig zijn, gooien we de Koran en de Bijbel gewoon eens op dezelfde brandstapel.
Keihard? Ongeloofwaardig? Beetje wel hè? Sterker nog, het slaat helemaal nergens op.
Dus om zelf even antwoord te geven op mijn eerste vraag: Ja. Laten we kinderen vooral blootstellen aan religie en geloof.
Floor? Jij?
Ja ik. De atheïst uit het hoge noorden.
Onze westerse samenleving staat bol van christelijke gebruiken en feesten, die op de meeste scholen rijkelijk gevierd worden. Ik vind dat een goeie zaak. Sterker nog, ik zou het fantastisch vinden als de verhalen achter deze feesten vaker verteld worden. Ik krijg van mijn kroost elk jaar weer de vraag wat Hemelvaartsdag is. Behalve dat het natuurlijk gewoon een lekker lang weekend betekent.
En hoe fantastisch zou het zijn als dan ook de verhalen achter de islamitische feestdagen verteld worden in de klas? Samen feestvieren met zowel Pasen als tijdens het Suikerfeest. Eten is verbinden. Vraag een paar moslimmoeders of vaders of ze hieraan mee willen werken en of ze allemaal iets mee willen geven aan hun kind om de school te laten kennismaken met hun geliefde Suikerfeest.
Onbekend is onbemind, en dat zal zo blijven als je je als school niet inclusief blijft opstellen.
Want waar we Pasen, Kerst en Paarse Vrijdag kunnen vieren, daar kan ook gerust ruimte zijn voor een Suikerfeest.
*
Floor Brands
Columnist, directeur, initiatiefnemer van ZIEN.
Samen met vrouw en drie kinderen woont ze in het hoge noorden.
Na een aantal jaren voor een ander platform te hebben gewerkt, begon ze eind augustus met ZIEN en hoopt ze een stukje bewustwording te creëren.
Reactie plaatsen
Reacties