Wees gewoon blij
In 1997 stond ik bij het spoor. Ik overwoog om te springen. Spoiler alert: ...
Don’t worry
In die tijd was er weinig aandacht voor mentale gezondheid. Dat is tegenwoordig wel anders. Maar is al die aandacht wel zo gezond?
Be happy
Aanstaande maandag is het Blue Monday, depressie gegarandeerd. Ben je het nog niet, dan wordt het je wel aangepraat. Hetzij via het nieuws, hetzij via social media, hetzij via je collega’s: ‘Het komt er weer aan. Zet je maar vast schrap.’
Here's a little song I wrote
You might want to sing it note for note
Niet meer of minder, maar juist béter communiceren over mentale gezondheid. Dat is wat Dienke Bos, de directeur van het fonds voor psychische gezondheid Mind, afgelopen woensdag in de Volkskrant schreef.
In every life we have some trouble
But when you worry, you make it double
Wees gewoon blij! Ook als het regent. Je mag er ook voor kiezen om niet blij te zijn, maar dan regent het nog steeds. Geldt ook voor blauwe maandag.
Hey I give you my phone number
When you worry, call me, I make you happy
Misschien moeten we niet meer of minder, maar juist béter communiceren over blauwe maandag. Het concept Blue Monday is een kleine twintig jaar geleden bedacht door een Britse psycholoog, die met een redelijk simpele maar deprimerende formule verklaarde dat het de ‘meest deprimerende dag van het jaar’ is.
It will soon pass, whatever it is
In het Nederlands hebben we het ook over een blauwe maandag als we ‘een korte tijd’ bedoelen. ‘Blauw’ had vroeger ook de figuurlijke betekenis ‘onbetekenend’. Oorspronkelijk betekende een blauwe maandag dus vermoedelijk: ‘een maandag van geen betekenis’.
'Cause when you worry your face will frown
And that will bring everybody down
In 1997 stond ik bij het spoor. Ik had het al een beetje verklapt: ik ben niet gesprongen. Ik weet ook niet meer of het een maandag was. Gelukkig was het wel een blauwe maandag.
Don’t worry, be happy
De keuze is aan jou.
*
Danny Schapendonk
Columnist, schrijver en levensgenieter.
In het dagelijks leven werkt ze bij de Hanze met internationale studenten en universiteiten. Tevens is ze daar ambassadeur van de werkgroep Diversiteit en Inclusie.
Reactie plaatsen
Reacties